Bu yazımızın amacı size “belediye moloz atımı” olarak bilinen hizmetin genelde belediyelerin yetkilendirdiği taşeron firmalarca verilen bir hizmet olduğu, bu hizmetin nasıl işlediği ve bu hizmetten kimlerin nasıl yararlanabileceği hakkında bilgiler vermektir. Bu hizmetin asıl amacı kentsel dönüşüm, tadilat ve dekorasyon molozu olarak Ankara da her gün binlerce ton miktarda biriken moloz yığınlarını ortadan taşeron firmalarca kaldırmaktır. Siz de hak verirsiniz ki herkesin sokaklara veya boş bulduğu alanlara moloz dökmesine izin verilse ve moloz kaldırma hizmeti olmasaydı Ankara yaşanmaz bir hale gelirdi.
Yetkili makamlar olan belediyeler bu işe taşeron molozcular ile çözüm sunan yetkili kurumlardır. Turanoğlu Nakliyat bünyesindeki moloz atımı servisinden faydalanmak için alo moloz hattımızı aramanız yeterlidir.
Moloz taş duvar yapımında kullanılan, kaliteli moloz grubuna giren moloz taş atıklarını değersiz moloz yığınlarıyla karıştırmamak gerekir çünkü moloz döküm sahalarına evsel ve tıbbi atıklar dökülemez. Taş duvar yapımında kullanılan moloz atıkları bu amaçla değerlendirilebilir.
Hangi tür atıkların moloz atığı grubuna girdiğini yazımızın devamında açıklayacağız.
Ankara Moloz Atımı
Ankara’da moloz atımı genel olarak yerel belediyeler veya Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yetkilendirdiği moloz atımı firmaları tarafından yapılmaktadır. Kamuoyunda genel olarak yanlış bir algı olarak yerleşen belediye moloz atımı hizmeti bu şekilde çalışmaktadır. Yani moloz taşıma işlemleri moloz atımı firmaları olarak yetkilendirilen firmalarca, yani taşeronlar aracılığıyla yapılmaktadır.Turanoğlu nakliyat limited şirketi olarak verdiğimiz istanbul özel moloz atımı servisi ile tadilat ve kentsel dönüşüm nedeniyle ortaya çıkan moloz çöplerinizi toplayarak, Ankara da belediyelerin belirlemiş olduğu moloz döküm sahalarına döküyoruz.
Molozların moloz döküm sahaları dışındaki yerlere dökülmesi veya çöp konteynerlerine atılması çeşitli kanunlarca yasaklanmıştır. 2872 sayılı Çevre Kanuna göre kaçak moloz dökümü yapan şahıslara 50 bin 975 lira, tüzel kişilere ise 150 bin 975 lira para cezası verilmektedir. Ayrıca dökülen molozun döküldüğü yerden kaldırılarak döküm sahasına dökümüne kadar olan masraflar da misli ile ilgili kişi veya şirketten tahsil edilmektedir.
Moloz atımı nakliyesi için kullanılacak olan aracın büyüklüğü atılacak olan molozun miktarına göre değişir. Moloz atımı hizmeti almak için bizi aradığınızda size isterseniz moloz atımı dozeri, moloz nakliyesi için moloz kamyonu veya moloz kamyoneti gönderebiliriz. Kamyon gerektiren moloz atımı işlerinde genellikle iş makinesi olarak kepçe de gerekmektedir. Bu şekilde hem zamandan hem de eleman maliyetinden kâr edebilirsiniz. Ancak Ankara’da ara sokak moloz atma işlemleri moloz miktarı ne olursa olsun kamyon ile yapılamamaktadır.
Bazı durumlarda ise moloz miktarı çok olsa ve kamyon gerekse de iş makinelerinin giremeyeceği yerler için yine insan gücüne ihtiyaç duyulabilir. Mesela Ankara’da bir binanın beşinci katından çuvallı/çuvalsız moloz atımı ne kadar çok olursa olsun, iş makinelerinin gücünden yararlanamamaktadır. Bu gibi durumlarda moloz atımı için ihtiyaç duyduğunuz kadar elemanı ayarlayıp moloz atıklarınızı istediğiniz yerden alıp döküm sahalarına boşaltıyoruz.
Ankara’nın her ilçesine moloz atım hizmetimiz vardır. Moloz hattımızı arayarak hizmet almak istediğiniz noktayı, elaman sayısını ve araç tipini bize bildirip moloz atıklarınızı aldırabilirsiniz.
7/24 moloz atımı
Şirketimiz Ankara da 7/24 moloz atım hizmeti vermektedir. Günün her saatinde moloz hattımızı arayabilir, moloz atımı fiyatı alabilir ve Ankara moloz atımı hizmeti talep edebilirsiniz. Size en uygun moloz atım fiyatını vereceğimizden emin olabilirsiniz. Talebinize istinaden size en yakın moloz toplama ekibimiz yönlendirilecek ve moloz atıkları toplanarak belediye ile anlaşmalı döküm sahalarına dökülecektir.
Moloz alımı için dilerseniz teklif formumuzu kullanarak teklif isteyebilir ya da moloz hattı telefon numaralarımızdan bize ulaşıp daha hızlı bilgi alabilirsiniz.
Moloz atımı fiyatları
Siz değerli müşterilerimizin memnuniyeti açısından 7/24 hizmet veren firmamız sizin için en ucuz moloz atımı fiyatlarını sunmaktadır. Moloz atımı fiyatlarımızı alo moloz atımı hattımızı arayarak öğrenebilirsiniz. Moloz atımı hattında çalışan arkadaşlarımız talebinizi alarak size randevu verecek ve tahmini işlem ücreti hakkında da size bilgi vereceklerdir. Moloz atımı fiyatı yüklemeyi siz yapar veya yaptırırsanız daha düşük olur ancak yükleme de bize ait olursa moloz nakliyesine ve moloz döküm ücretlerine, molozun araca yükleme fiyatı da eklenir.
Moloz nakli birim fiyatı diye bir fiyat yoktur çünkü moloz nakli hesabı yapılırken bir çok parametre hesaba katılarak yapılır. Molozun döküleceği yerden tutun da, molozun asansörlü veya asansörsüz bir binada bulunması bile moloz atım fiyatlarını etkiler. 1 m3 moloz atımı yaklaşık olarak 1 ton gelmektedir ve bunun güncel fiyatını moloz hattımızdan öğrenebilirsiniz.
Bizi aramadan moloz atımı yaptırmayın, size en uygun moloz atma fiyatı vereceğimizden emin olabilirsiniz.
Tadilat molozu atımı
Kentsel dönüşüm yaptırmak istemeyen binlerce kişi ise tadilat yapmayı tercih etmektedir. Tadilat nedeni ile yine ortaya çok fazla miktarda moloz yığını tadilat molozu olarak isimlendirilmektedir. Özellikle mutfak ve banyoda yapılan tadilat işlemlerinde duvar molozu, fayans molozu, dolap molozu, tezgah molozu, seramik molozu, mermer molozu, lavabo molozu, klozet molozu ve tuvalet taşı molozu türünde tadilat molozları çıkmaktadır. Tadilat molozu atımı ekibimiz evinize veya iş yerinize gelerek size en hızlı moloz toplama hizmetini sunacaktır.
Moloz nereye atılır?
Moloz yığınları belediyelerin belirlediği moloz döküm sahaları dışında hiçbir yere atılamaz.
Gelişigüzel moloz atma cezası
Rastgele moloz atımı yapan herkesin moloz yönetmeliğini okuduktan sonra bir kez daha düşüneceğine eminiz. Çünkü gelişi güzel moloz atma cezası o kadar ağırdır ki, bu cezaya ödeyeceğiniz para ile bir ev bile satın alabilirsiniz. İnşaat/tadilat atıklarının yani moloz birikintilerinin çevreye dökülmesi veya çöp konteynerlerine atılması 2872 sayılı Çevre Kanunu’na göre inşaat atık ve artıklarını bunların toplanmasına veya depolanmasına özgü yerler dışına atan kişiye 50 bin 975 lira, tüzel kişiye ise 150 bin 975 lira idarî para cezası verilir. İnşaat faaliyetinin bir tüzel kişi adına yürütülmesi halinde bu tüzel kişi hakkında verilecek idarî para cezasının üst sınırı 150 bin 975 Türk Lirasıdır. Bu atık ve artıkların kaldırılmasına ilişkin masraf da ayrıca kişiden tahsil edilir.” Bu kanunun getirdiği para cezaları yanında moloz atma ücretleri deve de kıl bile değildir. Bu nedenle bu riske girmeyi kimse göze almak istemediği için belediyeler tarafından moloz atımı adı altında bir hizmet çıkarılmıştır.
Ayrıca bu konuda hassas olan vatandaşlarımızın moloz ihbarları ve moloz şikayetleri ibb beyaz masa tarafından titizlikle incelenerek moloz cezaları yerel belediyeler ve büyükşehir belediyelesi tarafından hiç taviz verilmeden uygulanmaktadır.
Neden Moloz Atım Hizmetini Kullanmalıyım?
İster Ankara için olsun, ister diğer şehirler için olsun moloz atım hizmetini kullanmanız için hem insani, hem çevre temizliği, hem de kanuni açıdan bir çok neden vardır. Zaten insani ve çevre açısından hassas kişiler için kanuna gerek yoktur, yani kanunlar bu tür kişiler için değildir. Ancak kabul etmeliyiz ki özellikle İstanbul şehrinde insani açıdan herkes sizin gibi hassas değildir. İşte tam da bu nedenle bu kişilere caydırıcı olması açısından Hürriyet gazetesinin”Moloz Ormanı” başlıklı haberinde de belirtildiği gibi çok ağır cezalar uygulanmaktadır. Molozu rastgele yerlere kaçak olarak dökmemek için bu işin kanuni yönünden bahsetmiştik. Diğer insani ve çevre ile ilgili olan nedenleri sıralayacak olursak:
- Moloz atıkları çevreye doğrudan doğruya zarar vermektedir
- Kaçak moloz atımı çevreye verdiği zarar ile dolaylı olarak insan sağlığını da olumsuz yönde etkilemektedir
- Kaçak moloz dökümü nedeni yerel belediyelere ve vatandaşları maddi olarak zarara uğratmaktadır. Bu nedenle kaçak döküm yapan kişi yakalandığında misli ile ceza kesilmektedir
- Bu moloz atıklarının, evsel atıkların atıldığı çöp konteynerlerine de atılması yasaktır
- Bu atıklarının içinde her türlü mikrop vardır çünkü bu atıkların içinde tuvalet ve banyodan gelen klozet, lavabo ve tuvalet taşı molozu atıkları da vardır. Bunlar kuruyup toz olup rüzgarla ciğerlerimize kadar işlemektedir. Kimse kimsenin sağlığı ile oynama hakkına sahip değildir.
- Kaçak moloz dökümüne karşı vatandaşlar sizi belediyelere ihbar edebilmektedir. Belediyeler bu konuda hiçbir taviz vermeden hemen gereken işlemleri yapmaktadırlar.
- Moloz atma hizmetleri belediye destekli olduğu ve asıl amacının temiz bir çevre sağlamak olduğu için moloz nakli normal nakliye hizmetlerine göre çok uygundur.
Kaçak moloz atımı yapmak yerine molozcu firmaların hizmetlerinden yararlanmak gerekir. Yukarıdaki rastgele moloz dökmeme nedenlerine ek olarak daha bir çok neden sayılabilir ancak listeyi daha fazla uzatıp canınızı sıkmayalım.
Moloz Atım Yöntemleri
Moloz atım yöntemi moloz atıklarının miktarına veya molozun alınacağı yerde iş makinesinin çalışıp çalışamayacağına göre değişir. Açık alanda bulunan moloz ile örneğin bir apartmanın beşinci katında bulunan molozun atımı farklı yöntemler gerektirebilir. Moloz atım yönetimi moloz ekipleriyle, kepçe ve dozer gibi iş makineleriyle, kamyonetle, kamyonla yapılması yöntemleridir. Moloz atım yöntemlerini aşağıdaki başlıklarda daha detaylı olarak inceleyeceğiz.
Açık Alan Moloz Atma Yöntemi
Açık alanda çok miktarda moloz varsa, moloz atımı işi genellikle iş makinesi, yani kepçe ile yapılır. Ayrıca yine bu işe uygun araç yani kamyon adresinize gönderilir. Çünkü, iş makinelerinin çalışabileceği ve daha kısa sürede yapabileceği bir işi, insan gücü ile yapmaya çalışmak hem maddi olarak hem de zaman olarak daha maliyetlidir. Bu nedenle iş makinesini seçmek daha mantıklı olacaktır. Ancak şunu da belirtelim, burada tercih size aittir. Eğer iş makinesi yerine personel isterseniz, istediğiniz sayıda personelden oluşan ekibimiz de moloz atımını sağlayacaktır.
Açık alan moloz atımı için belediyeden ekstradan izin almaya gerek yoktur. Çünkü moloz atımı için gelen iş makinesinin doğalgaz ve su gibi altyapılara zarar verme ihtimali yoktur. İş makinesi toprak üstünde bulunan yaya kaldırımı ve elektrik direkleri & kabloları gibi hatlara azami ölçüde dikkat ve özen göstererek moloz atıklarını açık alandan kaldıracaktır.
Kapalı Alan Moloz Alma Yöntemi
Kapalı alanlarda moloz atımı hem insan hem de moloz miktarına bağlı olarak kepçe ile yapılabilmektedir. Örneğin bir depo, antrepo veya ardiye gibi alanlarda iş makineleri rahatlıkla çalışabildiğinden dolayı, bu alanlarda moloz miktarı çok ise iş makinesi ile yapmak en mantıklısıdır.
Ancak bazen küçük iş yerlerinden veya bir apartman dairesinden 100-150 çuvallık bir moloz atımı yapılacaksa, bu işi moloz atım ekibimiz hızlı bir şekilde sağlayabilir. Moloz hattımızı aradığınızda bu konular hakkında net bilgi vermeniz, fiyatlama açısından sağlıklı olacaktır. Talebinize istinaden moloz çuvalı temini de yapabiliriz.
Son yorumlar